Go to Top

Reflektorfényben a kültéri lámpa

A belső terek megvilágításáról sok szó esik különböző oldalakon, ellenben a kültéri lámpa alig kerül megemlítésre, holott jelentősége megkérdőjelezhetetlen.

A kültéri lámpának köszönhető, hogy télen, a késő délutáni sötétségben, a munkából, az iskolából, az óvodából hazaérkezve nem a sötétben botorkálva kell a családtagoknak bejutniuk a házba, hanem megfelelő megvilágítás mellett tehetik meg mindezt.

De arról is a kerti világítás gondoskodik, hogy a hosszú nyári estéken ne kelljen idejekorán bevonulnia a házba, ha ahhoz támad kedve, hogy sokáig kint tartózkodjon barátai, családja körében.

A megfelelő kültéri lámpa kiválasztásának szempontjai

Manapság az egyre növekvő igényekkel egyenes arányosságban nő a kültéri lámpák sokfélesége is. A kültéri lámpa ma már nem azt jelenti, mint néhány évvel ezelőtt. Míg korábban kizárólag praktikussági okokból került lámpa a ház külső falára, addig ma már esztétikai szempontok is meghatározzák a kültéren elhelyezett világítótest pozícióját.

3 tipp a megfelelő kültéri lámpa kiválasztásához

 1. Készítsen egy egyszerű tervrajzot, amelyen bejelöli, hogy az egyes lámpákat hol szeretné elhelyezni. Így biztosan nem éri majd kellemetlen meglepetés, és nem szembesül azzal vásárlás után, hogy kivilágítatlan rész maradt a kertjében, esetleg nem azt a típusú lámpát kellett volna választania, ami beszerzésre került.
 2. Amennyiben állólámpa beszerzését fontolgatja, csakis olyat válasszon, ami nem felfelé világít, hanem az utat világítja meg, vagy 360 fokban világít a lámpatest körül. Így elkerülhető az a kellemetlenség, hogy lámpafény mellett a sötétben tapogatózva kell járni-kelni.
 3. Ha az a célja, hogy a kertjében a késő esti órákban is gyönyörködni tudjon, szerezzen be a talajba leszúrható vagy beépíthető lámpákat.

A kültéri lámpák típusai és rendeltetésük

A kültéri lámpák számos típusával találkozhat az üzletekben. Nem mindig könnyű eldönteni, hogy melyik lámpatípus hová passzolhat a legjobban. Az alábbiakban ehhez nyújtunk segítséget.

 1. Kültéri függeszték: kerti kiülők, nyitott gépkocsibeállók megvilágítására alkalmas.
 2. Falikar: a ház falán elhelyezve a lényeges pontokat világítja meg (pl. a bejárati ajtó előtti rész).
 3. Mozgásérzékelős reflektor: rendkívül praktikus, mivel csak mozgás hatására lép működésbe. Viszonylag nagy terület megvilágítására alkalmas.
 4. Mennyezetlámpa: felhasználása hasonló a kültéri függesztékéhez. Alkalmas lehet teraszok, erkélyek mennyezetén való elhelyezésre is.
 5. Fényvetők, reflektorok: nagyobb területek megvilágítását teszik lehetővé, fényük erős.
 6. Lépcsővilágító: a kültéri lépcsők, pincelejárók hasznos kelléke lehet, hiszen segítségével biztonságos lépcsőhasználat valósul meg sötétben is.
 7. Állólámpa: kerti utak, ösvények megvilágítására alkalmas.
 8. Dekorációs hangulatvilágító és talajba építhető lámpa: ahogyan a nevében is benne van, elsősorban dekorációs célokat szolgál. Ezeknek a lámpáknak a segítségével igazán hangulatossá tehetők a házhoz tartozó külső terek.

Jól látható tehát, hogy ahányféle kültéri lámpa, annyiféle felhasználási lehetőség. Ön is szebbé akarja tenni kertjét kültéri lámpákkal? Forduljon az Elektrosziget Plusz Kft.-hez bizalommal, segítünk a megfelelő darab megtalálásában