Go to Top

Világítson költséghatékonyan a népszerű LED lámpa segítségével!

Napjaink legnépszerűbb fényforrása a LED lámpa. Nem véletlenül van ez így, hiszen számtalan előnyös tulajdonsága van, amelyek mellett a hagyományos izzók labdába sem rúghatnak. Már ennek a korszerű fényforrásnak a megnevezése is sokat sejtet: bár a köznyelvben izzóként terjedt el a LED lámpa is, azonban valójában szó sincs izzásról esetében, hiszen nem termel hőt, hanem egyenletesen fényt bocsát ki.

Melyek a LED lámpa legfontosabb ismérvei?

A LED, vagyis a Light Emitting Diode (fényt kibocsátó dióda) világító dióda, félvezető anyagból készült fényforrás. Működési mechanizmusa egyszerű, hiszen a rákapcsolt egyenfeszültség hatására fényt bocsát ki.

Manapság egyre inkább használják a háztartásokban található lámpatestekben található izzók kiváltására.

A LED lámpa pozitív tulajdonságai

A LED fényforrás számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik:

 • Minimális a hőtermelése.
 • A legtöbb LED lámpa akkor sem süt, ha folyamatosan világít.
 • Mivel a felhasznált áramból nem hőt, hanem több fényt állít elő, így hatásfoka kiemelkedő.
 • Fényereje a nagy hatásfokú egyenes fénycsövekkel is képes felvenni a versenyt.
 • A LED lámpa élettartama hosszú, legalább 30 000-50 000 órás.
 • Késleltetés nélkül teljes fényerővel világít: ez azt jelenti, hogy felkapcsolás után nincs szüksége arra, hogy bemelegedjen, hanem azonnal teljes fényében pompázik.
 • Nem érzékeny a kapcsolgatásra, vagyis ha a gyerekek előszeretettel játszanak azzal, hogy a villanykapcsolót nyomkodják, akkor sem kell aggódni, mert a gyakori kapcsolgatás nem okoz élettartam-csökkenést.
 • Szemben a hagyományos izzókkal, a LED fényforrásokban rázkódásból eredően nem keletkezik meghibásodás.
 • Kiváló minőségű színes világítás valósítható meg a LED-del, amely a három alapszín (piros, kék, zöld) segítségével a szivárvány minden színét képes előállítani.

Mint minden jó dolog, így a LED lámpa is rendelkezik negatív tulajdonságokkal:

 • Az árak magasabbak, mint a hagyományos izzók esetében. Jó hír azonban, hogy az árak lassan, de biztosan csökkenő tendenciát mutatnak.
 • Működése szobahőmérsékleten optimális, alacsonyabb hőmérsékleten megbízhatóan működik, de a magasabb hőmérséklet nem kedvező számára.
 • Létezik ugyan olyan LED fényforrás, amelynek szabályozható a fényereje, de ez nem mondható el általánosan mindegyikről.
 • Irányított fénye van. Ez kezdetben szokatlan, zavaró jelenség is lehet, és a fényforrás elhelyezésénél figyelembe kell venni, hogy leendő helyén megfelelően megvilágítsa majd a szükséges pontokat.

A LED lámpa fénye

Bár a LED lámpák bekerülési költsége magasabb lehet, ez azonban hosszú távon megtérül, hiszen használatukkal jelentősen csökkenthető a villanyszámla.

Ha tudni szeretné, hogy milyen erős lesz majd az adott lámpa fénye, akkor a csomagoláson feltüntetett lumen ad támpontot ennek meghatározásához. Amennyiben lámpaboltban kíván LED lámpát vásárolni, úgy lehetősége adódhat a kiállított darabokat megtekinteni, és ez már remek lehetőséget nyújthat ahhoz, hogy a lumen értékek beszédesekké is váljanak.

A piacon rengeteg LED lámpa van forgalomban. Óva intünk azonban mindenkit attól, hogy az olcsó kategóriás, nem megbízható minőségű termékek közül válasszon, mert ebben az esetben a csalódás szinte garantált lesz. A minőséget meg kell fizetni, és ez ebben az esetben is igaz.

Ha Ön is azt fontolgatja, hogy otthonában a hagyományos izzókat LED lámpákra cseréli, ne halogassa tovább! Az Elektrosziget Plusz Kft. szaküzletében megtalálja az Ön számára alkalmas, jó minőségű LED lámpákat